V Gréckokatolíckej cirkvi sa začína 40-dňový pôst

15.11.2013 Bratislava

Bratislava 15. novembra (TASR) - V Gréckokatolíckej cirkvi sa dnes začína 40-dňové pôstne obdobie pred sviatkom Narodenia Pána, známe aj pod názvom Filipovka.

Cieľom tohto pôstneho obdobia je duchovná príprava veriacich na slávenie sviatkov Narodenia Pána a Bohozjavenia. Filipovka je liturgické obdobie podobné Adventu v latinskej (rímskokatolíckej) cirkvi, má však viac pôstny charakter.

Kým štvortýždňový Advent sa pre rímskokatolíkov či evanjelikov začína prvou adventnou nedeľou (tento rok 1. decembra), v Gréckokatolíckej cirkvi sa pôst Filipovka začína deň po sviatku sv. apoštola Filipa (14. novembra), teda 15. novembra a trvá do 24. decembra.

Pôstne predpisy pre Filipovku boli vždy miernejšie ako pravidlá pre Veľký 40-dňový pôst pred Paschou (Veľkou nocou). Počas začínajúceho pôstu pred sviatkom Narodenia Pána viaže gréckokatolíkov iba povinnosť zdržiavať sa mäsitých pokrmov počas piatkov.

V byzantskej cirkvi bol tento pôst definitívne zavedený niekedy medzi 6. a 8. storočím, hoci zmienky o ňom sú už aj zo 4. storočia.

Filipovka je jedným zo štyroch pôstnych období v byzantskom obrade. Veľmi známy je Veľký pôst, čiže Svätá Štyridsiatnica pred Paschou (Veľkou nocou). Tretím pôstnym obdobím je Apoštolský alebo Petropavlovský pôst (Petrovka) pred sviatkom sv. apoštolov Petra a Pavla (29. júna) a štvrtým je pôst pred sviatkom Zosnutia presvätej Bohorodičky (15. augusta), čiže Spasivka.
 

Vyberte región